twitter

Recencies

Groningen, 2011

“De wijnproeverij van wijnbeleving is toegankelijk voor iedereen die van lekkere wijnen, goed eten en gezelligheid houdt.”

Een wijnproeverij aan huis is volgens mij helemaal van deze tijd; het gemak dient de mens. Of vrouw in dit geval. Want ik ben samen met negen dames aangeschoven bij de workshop wijn&spijs. Onder het motto “weer eens wat anders dan de gebruikelijke high tea” zijn we de belevenis aangegaan.

Een prachtig gedekte tafel vol met hoge wijnglazen siert de kamer. Op het menu staan diverse soorten wijnen. We drinken rosé, wit, rood en een dessertwijn. Voor ieder wat wils dus. We leren de wijnen optimaal te waarderen door te kijken, walsen, ruiken en natuurlijk door te drinken. Bij elke wijn worden lekkere hapjes geserveerd, waardoor de smaak van de wijn helemaal tot zijn recht komt. Ik vind het bijzonder dat eten de smaak van de wijn zo kan beïnvloeden. Zo smaakt een zware witte wijn die ik zelf niet zou uitkiezen heerlijk in combinatie met een zalmbonbon met garnalen en de rode wijn perfect met chorizo verwerkt in bladendeeg. Tussen het drinken en eten door vertelt Jurjen over de soorten, herkomst, rijping en bereiding van de wijnen en hij beantwoordt onze vragen. Het is een avond waarin volop gedronken, gegeten, geluisterd en gelachen wordt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kortom: de workshop is een leerzame avond met heerlijke wijnen en goed eten, maar bovenal een erg gezellig samenzijn. Ik weet nu wat ‘De Nieuwe Wereld’ is, waarom wijnen sulfiet bevatten en wanneer een Chablis zijn naam eer aan doet. Ik ben natuurlijk nog steeds geen wijnkenner, maar ik zal na deze avond niet meer alleen zoeken naar een leuk etiketje op een fles rosé in de supermarkt.

Angelique Rozema

 


 

#RoemerGroningen op Twitter